Ceritera Hidup Saya Disini uke!!! lau anda tidak BERMINAT sila tekan " X "

Wednesday, February 16, 2011

ngap2~

salam semuayer..anda da makn ke blm??ok straight to the main point aku post entry kali nie sbb nk share menu mskn arini..hehehe oleh krana xkeje,so aku msk lar an kt umah..aku msk ikan pe tah ngn sayur kangkung mask pe tah aku pon xtau..yelar,biase kta dgr kangkung gorg belacn je an..tp arini au msk xguna blcn je pon..sgt smple n blh lar lau nk try..hehehhe 

bahan2 nak masak kangkung:
sayur kangkung ikut lar bape byk kowg nak..
bahan menumis ~ cili , bawang puih, bawang besar
sos lada hitam
sos tiram
ikan bilis yang di blend
ayam di potong dadu
bahan perasa ~ garam+ajinomoto

cara2 nak masak:
siang sayur trlebih dahulu..basuh sehingga bersih..
panaskan minyak dan tumis bahan2 seperti cili, bawang besar dan bawang putih..bg sesiapa yg suke pedas,boleh masuk an cili yg byk..
tumis brsama ikan bilis yang da di blend
bile da garing, masuk an ayam..masak sehingga warna mnjadi garing kuning2an..
masuk an sayur bersama sos tiram dan sos lada hitam...
gaul sehingga sebati dan biarkan sehingga masak..masak dgn api yg kecil sedikit supaya kuah meresap sepenuhnya ke dalam ayam..
masuk an sedkit garm dan ajinomoto mgikut selera..
biarkan seketika sehngga masak..
hidang didlm pnggan dan tabur an sedikit bawng gorg brsama daun bawang yang di hirs halus supaya lebih menarik

p/s:sos tiram dan sos lada hitam dah mmpyai rasa yg ckup enak..lau mask grm n aji yg brlebihan,mgkin akn mnjejskan rasa yg asal..bg yg xsuke masin sgt, boleh masuk an bahan perasa dlm kuantiti yg sedikt shja..

bahan2 nak masak ikan:
ikan mgikut brape byk yg kowg suke
kunyit n garam~ utk goreng ikan
bahan blend ~lada, bawang besar, bawang putih
sos cili
sos tomato
sos tiram
bahan perasa~ garam, ajinomoto, gula
sedikit air asam jawa
daun limau purut utk bau yg enak

cara2 nak masak:
lumur ikan ngn kunyit n garam
pans an minyak n goreng an ikan spt biasa
bile ikan da siap di masak,asing an trlebih dahulu..
tumis bahan blend sehingga garing
masuk an sedikit shja air asm jawa
bile da mndidh, masuk an sos cili, sos tomato dan sos tiram mgikut ctarasa anda..lau nk kuah lebih,boleh letk byk skit lar k..
gaul sehingga sebati..bile da mndidih, masuk an sdikt garm, aji dan gula..jgn masuk an trlalu byk sbb sos cili,sos tomato dan sos tiram je da mmbri rasa yg ckup sedp..
masuk an ikan dan gaul rata..
bile ikan dah sebati ngn kuah,masuk an daun imau purt yang da di siat2..biar an sktika shgga naik bau..
hidangkan didlm pinggan brsama2 daun bawang yang dihiris halus supaya lebih menarik..

~selamat mencuba..ummpphh wallahhh..~